FLASHBACK ΣΤΗ ΜΟΔΑ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ 40

FLASHBACK ΣΤΗ ΜΟΔΑ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ 40
Blog

11

Μετά το ξέσπασμα του Β’ Παγκόσμιου πολέμου, η πρόσβαση σε πρώτες ύλες ήταν ιδιαίτερα περιορισμένη. Όμως ακόμα και σε τέτοιους σκοτεινούς καιρούς, η μόδα υπήρχε ακόμα και με την πιο απλή μορφή της, όπως με τη χρήση κόκκινου κραγιόν ή την τοποθέτηση ένος μαντιλιού σαν τουρμπάνι, στο κεφάλι. Τα ρούχα που πρωταγωνίστησαν τη δεκαετία του ’40 ήταν τα ταγέρ που τόνιζαν τους ώμους με τις βάτες, οι φούστες και τα φορέματα που κατέληγαν ακριβώς κάτω από το γόνατο, οι τετραγωνισμένοι ώμοι, τα φαρδιά μανίκια και  τα ραμμένα κοστούμια. Την εποχή αυτή ενθαρρύνθηκαν οι οικιακές μόδες «DIY» και οι γυναίκες εκπαιδεύτηκαν στο πώς να ανανεώνουν τα παλαιότερα ρούχα τους και να φτιάχνουν κάτι καινούριο, πιο φρέσκο. Τα πιο casual ρούχα διαδόθηκαν περισσότερο και οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν όλη τους την εφευρετικότητα στο mix and match ώστε να κάνουν την ντουλάπα τους να φανεί διαφορετική.

Τα Αξεσουάρ την Δεκαετία του 40:

Όσων αφορά τα αξεσουάρ ήταν το κλειδί για τη κομψή γυναίκα. Ήταν απλώς αδιανόητο, ακόμη και κατά τη διάρκεια του πολέμου, να φύγεις από το σπίτι χωρίς τα κατάλληλα είδη φινιρίσματος, όπως ένα πορτοφόλι, ασορτί παπούτσια, καπέλο και γάντια. Όταν το νάιλον δεν ήταν πλέον διαθέσιμο κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι γυναίκες απλώς ζωγράφιζαν γραμμές στο πίσω μέρος των ποδιών τους για να προσομοιώσουν τις ραφές της κάλτσας και για να συμπληρώσουν τα κοστούμια που απαιτούσαν ένα πιο επίσημο ντύσιμο. Ένα άλλο αξεσουάρ το οποίο δεν αποχωρίζονταν τη δεκαετία του 40 ήταν τα καπέλα. Τα καπέλα ήταν πολύ τολμηρά, συχνά σε ασύμμετρα ή γωνιακά σχήματα. Οι καρφίτσες καπέλων χρησιμοποιήθηκαν για τη στερέωση τους, συχνά σε ασυνήθιστα χρώματα και με στολίδια όπως φτερά και κορδέλες για να συμπληρώσουν το χρώμα και το στυλ του κοστουμιού.

Η δεκαετία του 40, ήταν η εποχή που ο διάσημος σχεδιαστής μόδας Christian Dior καθιέρωσε το New Look, δηλαδή την απόλυτη θηλυκότητα στα ρούχα.  

 

Η γνωστή ηθοποιός  Rita Hayworth αποτελούσε ένα πρότυπο αισθησιασμού και γυναικείας ομορφιάς που έκανε μόδα το κόκκινο χρώμα μαλλιών την δεκαετία του ’40 και υπήρξε μια από τις πιο εμβληματικές φιγούρες στο χώρο του κινηματογράφου και της μόδας για τον 20ο αιώνα. Η Hayworth λάνσαρε την μόδα του διακριτικού μακιγιάζ και της γοητείας του κοριτσιού της διπλανής πόρτας, σε αντίθεση με την υπερβολή που διέκρινε τις προγενέστερες δεκαετίες των 20’s και των 30’s.

 

Διάσημοι σχεδιαστές τη δεκαετία του 1940:

Ενώ ο Dior πρωταγωνιστούσε με τη νέα του εμφάνιση, άλλοι σχεδιαστές στη δεκαετία του ’40 ήταν επίσης πρωτοπόροι σε νέα στυλ και υλικά. Μερικοί από αυτούς ήταν:

-Vera Maxwell: Η πρώτη σχεδιάστρια που χρησιμοποίησε Ultra Suede στα σχέδιά της

-Bonnie Cashin:
Η σχεδιάστρια που εισήγαγε στις γυναίκες τις μπότες ως μόδα

-Ann Klein:
  Η σχεδιάστρια που έφερε επανάσταση στα γυναικεία αθλητικά ρούχα

-Jean Desses: Ένας από τους σημαντικότερους σχεδιαστές μεταξύ 1940-1960, με δημιουργίες κυρίως βραδινές τουαλέτες